Range Anxiety sau Teama de a rămâne fără autonomie la mașină

Anxietatea de autonomie este un termen ce desemnează teama de a rămâne cu bateria descărcată la mașina electrică. Spunând în cei mai simpli termeni, este îngrijorător să rămâi cu bateria descărcată la mașină undeva pe drum.

Este totuși un sentiment similar cu cel experimentat de șoferii de mașini convenționale când se aprinde becul galben.

Te-ai întrebat vreodată dacă ai suficientă motorină sau benzină pentru a ajunge la următoarea stație de alimentare?

Ei bine și la electrice, lucrurile stau la fel.

Sunt sufiente stații de încărcare?

În București sunt la momentul Iunie 2022 peste 250 de stații de încărcare, dintre care peste 100 de încărcare rapidă (30-50 minute).

Spre Brașov, sunt 16 stații de încărcare rapdiă, în Ploiești, Câmpina, Bușteni, Predeal.

În Brașov sunt 14 stații rapide și alte 30 lente.

Spre Constanța, pe Autostrada Soarelui sunt 3 stații rapide, iar în Constanța, sunt 15 stații rapide și 31 de stații lente.

La mașinile electrice, autonomia este foarte mult influențată de viteza de rulare și de accelarațiile bruște. Cea mai bună viteză pentru autonomie (mai mare chiar decât cea din ciclul WLTP), este la 80 km/h.

Anxietatea de autonomie este considerată una dintre barierele majore în calea adoptării pe scară largă a mașinilor complet electrice.

Trebuie să-ți faci griji în ceea ce privește raza de acțiune?

Pe scurt, nu!

O minima verificare a autonomiei din bord cu programul de mers e binevenită. Aplicația Plugshare vă va arăta toate stațiile. Nu uitați să verificați statusul stației și la rândul dumneavoastră să oferiți informații celorlalți, atunci când încărcați. Pe scurt, un "check in la stație" e util pentru toată lumea.

Când autonomia din bord vă arată sub 50 km autonomie, mașina afișează mesajul de atenționare în bord.

Sub 30 km autonomia, mașina reduce din consumatori (aer condiționat, încălzire limitată).

Sub 15 km, mașinile electrice întră in Turtle Mode, asta înseamnă că accelerația este limitată drastic, și viteza la fel.

Mare atenție!

Dacă doriți să încărcați la priză (pensiuni, hoteluri, case private), întrebați gazda dacă priza de 220 V este prevăzută cu împământare.
Înainte de cuplarea mufei la mașină, introduceți stecherul în priză. Dacă toate ledurile încărcătorului sunt verzi, atunci priza este prevăzută cu împământare, puteți cupla la mașină conectorul.

Este de preferat să încărcați direct din priză și să nu introduceți cablul de încărcare într-un prelungitor clasic. Prelungitorul poate fi cu un cablu mai gros, întrucât vor trece 1.5-2 kWh pe el si incarcarea este in siguranta doar pe un astfel de cablu.

Exista risc de incendiu pe instalatii improvizate si daca sesizati ca se incinge (devine fierbinte nu cald) cablul de incarcare sau priza sau pe anumite terminatii ale prelungitorului sau sesizati miros de ars, ar fi bine sa evitati folosirea prelungitorului.